Sunday, September 29, 2019

SOA Interview Questions and Answers part-1

1.What is SOA?

Ans: SOA is an architecture for building applications using reusable, interoperable services which have well defined business functionalities and can be orchestrated to achieve a specific functionality by utilizing them together.


2.What is Web Service ?


Ans:Web service is a piece of code which is available on web (internet). That code of piece can be developed in any language (java, .net etc). A client invokes the web service by sending xml message and it wait for xml response (synchronously or asynchronously)



3.What is WSDL ?


Ans : WSDL stands for Web Services Description Language
WSDL is a document written in XML. The document describes a Web service. It specifies the location of the service and the operations (or methods) the service exposes.


4.Explain elements/tags of WSDL?

Ans:Types, messages, port type, Binding, Services.
  a) Types:      Pointing to XSD
  b)messages: Based on operation, we are creating multiple message,each                            message pointing to one element in XSD. Syn-operation two                              message,a syn-operation we have to create two-message,one                            way operation create one message
  c)Port type: it means define the list of operations
  d)Binding  :Its contains style of communication(RPC,Document)
  e)Services :Its  contains communication address in the URL 

5. Difference between Abstract and Concrete WSDL ?

Ans : Abstract WSDL contains only messages and operations. Abstract WSDL is 
used by SOAP Server. 
Where as concrete WSDL contains messages, operations and transport 
specific information (JMS or Http). This is used by SOAP client. 

6.Difference between Include and Import in context to XML schema ?

Ans: 

Include:If two files(xsd) Target namespace same is called 'include'
Import:if two files (xsd) target namespace is different, have to use import.

7.What is the difference between 

Ans:Sequence- flowing the order all elements in XSD
       Choice-only one element in XSD
       All:all elements in XSD,don't ' flowing order
8.What is the difference between Complex type and simple type ?

Complex: 1. To declare child elements
               2. To do reuse-ability  

In reuse-ability scenario, We are providing has to complex type.

Simple type: We are using to apply "restriction on element "
                 - length,list of values,Range of values,Pattern.
9.In WSDL can we have multiple port types?
Ans: Yes

10.In WSDL Can we have multiple bindings?

Ans: Yes

11.By Seeing WSDL, can we justify syn or asyn  or one way operation ?

Ans: Yes, we can justify, syn- operation contain two messages, one input message and one out message.

One way operation contains only one operation.

The structure asyn-operation different, it contains two port types, each port type one contains only one operation,each operation contains only one input message.

In Bpel my syn-flow,start with "receive and end with reply".  
one way -flow start with" receive and there is no reply".
asyn-flow start with "receive and end with invoke".(Call back handler)

12.What is the difference between receive and pick activity?

Ans:If the expose service contains single operation, we can go with receive.
        if the expose service contains multiple operation, we have to use pick activity.

13.What is the difference between  expose service and external reference ?

Ans:Expose service, we are creating based on "XSD"
       External reference we are creating based  on service URL.

14.What is the difference  between partner role and my role in partner link?

Ans:my role we are using while exposing the service
       partner role we are selective for external reference.

15. What is the difference between Assign and Transformation ?

Ans:Assign support one to one mapping, its internally uses X path to transform data .

Transform  support one to one mapping and one to many mapping, many to many mapping , many to one mapping ,it internal uses XSLT to transform data.


X-path:X-path is the Query language to process my XML data.

16.How can we declare collection in Schema?

Ans:We have to use minoccures & Max-occurs to declare collections in Schema.If dont  provide any values to minoccures & Max-occurs by default,it taking "1 and 1".

17.We want do parallel processing of data, what is the activity, we have to use?

Ans:We have to use flow activity.

Single Thread Model:

It set this property in composite.xml.it set true.

<property name : "single thread model" value ="true"/> 

Advantage  of this, it allows one thread to process.


18.What is the difference between compensate and compensate scope?

Ans:If we use compensate we will revert all scopes executed till that point.
       if we use compensate scope we can revert particular scope   



19.What is the difference between  flow and flowN?

Ans:flow activity used to perform one or more activities parallel.we have to specify the parallel flows in design time.
flow N activity used to generate and execute number of parallel flows dynamically at run time,based on the N values. N values logically decides based on the input data.

20.Types of rejection message handlers ?

Ans:a.Web service handler
       b.Custom java handler
       c.JMS Queue
       d.file  





No comments:

Post a Comment